Menu
28.07.2009: Předpis záloh od září 2009
V sekci dokumenty je uložen předpis platby záloh na služby a fond oprav platný od září 2009.

21.01.2008: Předpisy záloh pro rok 2008
V sekci dokumenty je uložen předpis platby záloh na služby a fond oprav pro rok 2008 platný od 1. 1. 2008.

12.05.2007: GALERIE
Tak jsem dneska zprovoznil galerii. Odkaz pro vstup je v menu.
Vyhledávání

Vyhledat text

Informace
Informace

Schválený text stanov

Dne 27. 4. 2006 byl na schùzi spoleèenství vlastníkù jednotek schválen text stanov "Spoleèenství domu è.p. 355, 356 Janovice nad Úhlavou"

Stanovy spoleèenství vlastníkù jednotek

Název:  Spoleèenství domu è.p.  355, 356 Janovice nad Úhlavou

Sídlo:  Sídli¹tì è.p. 355, 356 Janovice nad Úhlavou

Èást první
V¹eobecná ustanovení

Èl. I
Základní ustanovení

/1/   Spoleèenství vlastníkù jednotek (dále jen „spoleèenství“) je právnickou osobou, na základì zákona è.72/1994 Sb., kterým se upravují nìkteré spoluvlastnické vztahy k budovám a nìkteré vlastnické vztahy k bytùm a nebytovým prostorùm a doplòují nìkteré zákony (zákon o vlastnictví bytù ),v platném znìní.

/2/  Èleny spoleèenství jsou vlastníci bytù a nebytových prostor v domì (dále jen „jednotka“), spoleènými èleny spoleèenství jsou spoleèní vlastníci jednotek, za podmínek uvedených v zákonì o vlastnictví bytù (dále jen „èlen spoleèenství“).

/3/ Spoleèenství je jako právnická osoba zpùsobilé vykonávat práva a zavazovat se pouze ve vìcech spojených se správou, provozem a opravami spoleèných èástí domu (dále jen „správa“ domu a pozemku) a v dal¹ích vìcech v rozsahu a zpùsobem uvedeným v zákonì o vlastnictví bytù a v tìchto stanovách.

Èást druhá
Pøedmìt èinnosti spoleèenství

Èl. II
Správa domu a dal¹í èinnosti

/1/ Správou domu se rozumí zaji¹»ování:

  1. provozu domu a pozemku,
  2. údr¾by a oprav spoleèných èástí domu,
  3. protipo¾ární zabezpeèení domu, vèetnì hromosvodù,
  4. revizí a oprav spoleèných èástí technických sítí, rozvodù elektrické energie, plynu, vody a odvodu odpadních vod, tepla a teplé u¾itkové vody vèetnì radiátorù, vzduchotechniky, výtahù, zaøízení pro pøíjem televizního a rozhlasového signálu a elektrických sdìlovacích zaøízení v domì a dal¹ích technických zaøízení podle vybavení domu,
  5. revizí a oprav domovní kotelny èi výmìníkové (pøedávací) stanice v rozsahu a zpùsobem odpovídajícím skuteènému vybavení domu,
  6. prohlídek a èi¹tìní komínù,
  7. administrativní a operativnì technické èinnosti spojené se správou domu, vèetnì vedení pøíslu¹né technické a provozní dokumentace domu,
  8. správy jednotek, které jsou ve spoluvlastnictví v¹ech èlenù spoleèenství,
  9. dal¹ích èinností, které vyplývají pro spoleèenství z právních pøedpisù a technických postupù spojených se správou domu.

/2/   V rámci pøedmìtu své èinnosti mù¾e spoleèenství sjednávat smlouvy, pøedev¹ím o:

  1. zaji¹tìní dodávek slu¾eb spojených s u¾íváním jednotek, nejde-li o slu¾by, jejich¾ dodávky si èlenové zaji¹»ují u dodavatele pøímo,
  2. poji¹tìní domu,
  3. nájmu spoleèných èástí domu,
  4. nájmu jednotek, které jsou ve spoluvlastnictví v¹ech èlenù spoleèenství.

/3/   Spoleèenství zaji¹»uje rovnì¾ kontrolu plnìní jím uzavøených smluv podle odstavce 1 a 2 a uplatòování nárokù z poru¹ování smluvních povinností ze strany dodavatelù.

/4/   Pøi plnìní úkolù dle zákona o vlastnictví bytù a tìchto stanov zaji¹»uje spoleèenství dále zejména tyto èinnosti spojené se správou domu a pozemku:

  1. vybírání pøedem urèených finanèních prostøedkù od èlenù spoleèenství na náklady spojené se správou domu a pozemku (dále jen “pøíspìvky na správu domu a pozemku“), popøípadì dal¹ích pøíspìvkù na èinnosti uvedené v èl. IV,
  2. vedení evidence plateb èlenù spoleèenství, které jsou podle písmene a) vybírány,
  3. vedení evidence nákladù vztahujících se k domu a pozemku a k èinnosti spoleèenství,
  4. zøízení úètu u banky a hospodaøení s finanèními prostøedky,
  5. vedení úèetnictví v souladu se zvlá¹tními právními pøedpisy,
  6. vedení seznamu èlenù spoleèenství.

/5/ Spoleèenství zaji¹»uje bud pøímo nebo na základì smluv uzavøených spoleèenstvím s dodavateli plnìní spojená s u¾íváním jednotek a spoleèných èástí domu (dále jen“slu¾by“), napøíklad dodávky tepla a teplé u¾itkové vody, elektøiny, dodávky vody a odvod odpadní vody, úklid spoleèných prostor, u¾ívání výtahu, zaøízení pro pøíjem televizního a rozhlasového signálu. V rámci této èinnosti spoleèenství zaji¹»uje zejména:

  1. vybírání úhrad za slu¾by zaji¹»ované spoleèenstvím,
  2. zpùsob zúètování cen slu¾eb na jednotlivé èleny spoleèenství, není-li zúètování cen slu¾eb stanoveno zvlá¹tním právním pøedpisem nebo rozhodnutím cenového orgánu, a vyúètování pøijatých záloh na jednotlivé èleny spoleèenství,
  3. vedení potøebných evidencí spojených se zaji¹»ováním slu¾eb a jejich úhradami vèetnì vyúètování.

/6/   Spoleèenství zaji¹»uje èinnosti související s provozováním spoleèných èástí domu, zejména technických zaøízení, která slou¾í i jiným fyzickým osobám ne¾ èlenùm spoleèenství vèetnì uzavírání s tím souvisejících smluv.

/7/   V rámci èinností vykonávaných v rozsahu zákona o vlastnictví bytù spoleèenství dále zaji¹»uje zejména:

  1. vèasné vymáhání plnìní povinností ulo¾ených èlenùm spoleèenství k tomu pøíslu¹ným orgánem spoleèenství,
  2. øádné hospodaøení se svým majetkem a s finanèními prostøedky poskytovanými vlastníky jednotek,
  3. plnìní dal¹ích povinností spojených s pøedmìtem èinnosti spoleèenství podle zvlá¹tních právních pøedpisù.

Èl. III
Podstatné zmìny spoleèných èástí domu

Spoleèenství dále zaji¹»uje se souhlasem v¹ech èlenù spoleèenství zmìny stavby (nástavby,  pøístavby, rekonstrukce, modernizace) a zmìny v u¾ívání stavby.

Èl. IV
Zaji¹»ování správy domu a dal¹ích èinností na základì smlouvy se správcem

/1/   V souladu s prohlá¹ením vlastníka budovy o osobì povìøené správou domu (dále jen „správce“), anebo v souladu s usnesením shromá¾dìní vlastníkù jednotek (dále jen „shromá¾dìní“) o ustanovení správce, mù¾e spoleèenství zaji¹»ovat provozní, technické, správní a obdobné èinnosti spojené se správou domu a pozemku a s dal¹ími èinnostmi, popøípadì nìkteré z tìchto èinností, na základì smlouvy se správcem, kterým mù¾e být fyzická nebo právnická osoba.

/2/   Smlouva se správcem obsahuje:

  1. vymezení èinností, které bude správce vykonávat,
  2. urèení zpùsobu hospodaøení s pøíspìvky na správu domu a pozemku a s finanèními prostøedky poskytovanými na úhradu slu¾eb vèetnì jejich evidence,
  3. povinnosti správce pøedkládat jím uzavírané smlouvy nebo jejich zmìny pøedem ke schválení orgánu spoleèenství pøíslu¹nému podle tìchto stanov, pokud byl správce spoleèenstvím zmocnìn k jejich uzavírání,
  4. povinnost správce pøedlo¾it jednou roènì shromá¾dìní zprávu o èinnosti správce, zejména o finanèním hospodaøení, o stavu finanèních prostøedkù ka¾dého vlastníka jednotky, o stavu spoleèných èástí domu, jako¾ i o jiných významných skuteènostech,
  5. povinnosti správce pøed ukonèením jejich èinnosti podat shromá¾dìní zprávu o své èinnosti a pøedat výboru nebo povìøenému vlastníkovi v¹echny písemné materiály o správì domu a své èinnosti,
  6. dal¹í nále¾itosti stanové shromá¾dìním.

/3/   Zmìny osoby správce nebo zmìny obsahu smlouvy se správcem schvaluje shromá¾dìní.

/4/  Uzavøením smlouvy se správcem podle odstavcù  1 a¾ 3 nemù¾e být dotèena výluèná rozhodovací pùsobnost orgánù spoleèenství plynoucí ze zákona o vlastnictví bytù a z tìchto stanov.

Èást tøetí
Orgány spoleèenství

Èl.  V
Spoleèná ustanovení

/1/   Orgány spoleèenství jsou:

  1. shromá¾dìní,
  2. výbor spoleèenství (dále jen „výbor“) [nebo èlen spoleèenství povìøený funkcí výboru  (dále jen „povìøený vlastník“)]
  3. [kontrolní komise nebo revizor]

/2/   Orgány uvedené v odstavci 1 písm. b) a [c)] jsou volené orgány spoleèenství.
Èlenem voleného orgánu spoleèenství nebo jeho voleným orgánem mù¾e být pouze fyzická osoba, která je èlenem nebo spoleèným èlenem tohoto spoleèenství nebo je zmocnìným zástupcem právnické osoby – èlena spoleèenství, je ke dni volby star¹í 18 let a má zpùsobilost k právním úkonùm.

/3/   Èlenem voleného orgánu spoleèenství nemù¾e být souèasnì ten, jeho¾ pøíbuzný v øadì pøímé, sourozenec nebo man¾el (man¾elka) je èlenem voleného orgánu spoleèenství. Èlenství v jednom voleném orgánu spoleèenství je nesluèitelné s èlenstvím v jiném voleném orgánu tohoto spoleèenství.

/4/   Závazek k výkonu volené funkce v orgánu spoleèenství je závazkem osobní povahy a èlen voleného orgánu spoleèenství se nemù¾e nechat zastoupit pøi výkonu své funkce.

/5/   Funkèní období èlenù volených orgánù spoleèenství je 2 roky; poèíná dnem zvolení do funkce a konèí uplynutím funkèního období. Èlenství ve voleném orgánu dále konèí odstoupením z funkce nebo zánikem èlenství ve spoleèenství.

/6/  Èlenùm výboru a povìøenému vlastníku mù¾e být poskytnuta odmìna za výkon funkce, její vý¹i schvaluje shromá¾dìní.

/7/   Èlen voleného orgánu spoleèenství mù¾e být volen opìtovnì.

/8/   Èlen voleného orgánu spoleèenství mù¾e být pøed uplynutím funkèního období z funkce odvolán shromá¾dìním, jestli¾e záva¾ným zpùsobem nebo opakována poru¹í povinnosti vyplývající z èinnosti voleného orgánu spoleèenství, popøípadì je-li neomluvenì neèinný po dobu nejménì 6 mìsícù.

/9/  Èlen voleného orgánu spoleèenství mù¾e pøed uplynutím funkèního období z funkce odstoupit. Odstoupení musí písemnì oznámit orgánu spoleèenství, jeho¾ je èlenem. Jeho funkce konèí dnem, kdy tento orgán odstoupení na své schùzi projednal, nejpozdìji v¹ak uplynutím 30 dnù ode dne doruèení oznámení o odstoupení. Povìøený vlastník musí své odstoupení z funkce písemnì oznámit shromá¾dìní. Úèinky jeho odstoupení nastávají dnem následujícím po nejbli¾¹í schùzi shromá¾dìní, nejpozdìji v¹ak uplynutím 60 dnù ode dne doruèení oznámení o odstoupení.

/10/ Shromá¾dìní mù¾e volit náhradníky èlenù volených orgánù spoleèenství v poètu rovnajícím se nejvý¹e poètu zvolených èlenù orgánù, spolu s urèením jejich poøadí. Náhradník nastupuje na místo èlena orgánu, jeho¾ funkce skonèila pøed uplynutím funkèního období, dnem skonèení funkce. Pro náhradníky platí ustanovení odstavcù 3 a 4 obdobnì. Ustanovení o náhradnících èlenù volených orgánù se nepou¾ije u povìøeného vlastníka.

/11/ Orgány spoleèenství hlasují veøejnì. Shromá¾dìní se mù¾e nadpolovièní vìt¹inou hlasù pøítomných èlenù usnést, ¾e bude o urèité vìci hlasovat tajnì pomocí hlasovacích lístkù. V takovém pøípadì souèasnì stanoví postup pro tajné hlasování.

/12/ Pokud se nesejde shromá¾dìní k volbì orgánù spoleèenství nebo nejsou-li tyto orgány zvoleny, plní jejich funkci èlen spoleèenství, jeho¾ spoluvlastnický podíl na spoleèných èástech domu èiní nejménì jednu polovinu, jinak èlenové spoleèenství, kteøí se jimi stali dnem jejich vzniku. Toté¾ platí, nebude-li statutární orgán schopen plnit své funkce z dùvodu, ¾e poèet èlenù výboru poklesl pod 3 èleny, nebo není-li ve funkci povìøený vlastník.

Èl.  VI
Shromá¾dìní

/1/   Nejvy¹¹ím orgánem spoleèenství je shromá¾dìní, které tvoøí èlenové spoleèenství.

/2/   Shromá¾dìní volí a odvolává èleny výboru nebo povìøeného vlastníka; volí a odvolává èleny kontrolní komise nebo revizora, rozhodne-li o jejich zøízení.

/3/   Do výluèné pùsobnosti shromá¾dìní nále¾í rozhodování o:

  1. zmìnách ve vìcech, které jsou obsahem prohlá¹ení vlastníka budovy podle § 4 zákona o vlastnictví bytù,
  2. schválení o zmìnì stanov,
  3. uzavøení smlouvy o zástavním právu k jednotce se souhlasem èlena spoleèenství, který je jejím vlastníkem, k zaji¹tìní pohledávek vyplývajících z úvìru poskytnutého na náklady spojené se správou domu,
  4. zmìnì úèelu u¾ívání stavby, jako¾ i o podstatných zmìnách týkajících se spoleèných èástí domu,
  5. schválení roèní úèetní závìrky, pøedlo¾ené výborem èi povìøeným vlastníkem, spolu se zprávou o hospodaøení spoleèenství a správì domu; pokud je správa domu a èinnosti s ní související vykonávána správcem podle èl. IV, pøedkládá zprávu rovnì¾ správce v rozsahu a zpùsobem uvedeným ve smlouvì,
  6. vý¹i pøíspìvkù èlenù spoleèenství na správu domu a pozemku, popøípadì o vý¹i a zpùsobu placení dal¹ích pøíspìvkù na èinnosti uvedené v èl. IV,
  7. vý¹i záloh na úhradu za slu¾by, pokud není rozhodování v této vìci usnesením shromá¾dìní svìøeno výboru nebo povìøenému vlastníkovi,
  8. zpùsobu zúètování cen slu¾eb na jednotlivé èleny spoleèenství, není-li stanoveno zvlá¹tním právním pøedpisem nebo rozhodnutím cenového orgánu,
  9. vymáhání plnìní povinností ulo¾ených èlenùm spoleèenství k tomu pøíslu¹ným orgánem spoleèenství podle zákona o vlastnictví bytù a podle tìchto stanov, pokud tuto èinnost nesvìøí do pùsobnosti výboru nebo povìøeného vlastníka,
  10. zmìnì osoby správce nebo o zmìnì obsahu smlouvy se správcem,
  11. nabývání nemovitých vìcí, bytù nebo nebytových prostor k úèelùm, které jsou pøedmìtem èinnosti spoleèenství podle zákona o vlastnictví bytù, o majetkových dispozicích s tìmito vìcmi (pøevody, darování, zatì¾ování právy jiných osob, ruèení tìmito vìcmi apod.); toté¾ platí pro jiná práva a jiné majetkové hodnoty, dále pro movité vìci, je-li jejich poøizovací cena vy¹¹í ne¾ èástka urèená usnesením shromá¾dìní, jinak èástka vy¹¹í ne¾ 50 tisíc Kè. v jednotlivých pøípadech,
  12. stanovení vý¹e odmìny èlenù výboru nebo povìøeného vlastníka,
  13. rozdìlení pøípadného zisku z hospodaøení spoleèenství,
  14. pravidlech pro u¾ívání spoleèných èástí domu,
  15. schvalování rozpoètu spoleèenství,
  16. dal¹ích zále¾itostech, pokud tak stanoví zákon o vlastnictví bytù, anebo si je shromá¾dìní k rozhodnutí vyhradí.

/4/   Shromá¾dìní se schází nejménì jednou za rok .Svolává je výbor nebo povìøený vlastník. Není-li zvolen výbor nebo povìøený vlastník, svolává shromá¾dìní ten, kdo plní funkci orgánù spoleèenství. Svolavatel pøipravuje té¾ podklady pro jednání shromá¾dìní.

/5/   Shromá¾dìní musí být svoláno té¾, po¾ádá-li o to s uvedením návrhu poøadu jednání nejménì takový poèet èlenù spoleèenství, kteøí mají alespoò jednu ètvrtinu v¹ech hlasù, a to do 30 dnù od doruèení této ¾ádosti.

/6/   Nesplní-li svolavatel uvedený v odstavci 4 povinnost svolat shromá¾dìní podle odstavce 4 nebo 5, jsou oprávnìni shromá¾dìní svolat èlenové spoleèenství, jejich¾ poèet hlasù èiní alespoò jednu ètvrtinu hlasù.

/7/   Shromá¾dìní se svolává písemnou pozvánkou, která se doruèí v¹em èlenùm spoleèenství, a souèasnì vyvìsí v domì na domovní vývìsce spoleèenství.

/8/   Písemná pozvánka musí být doruèena a souèasnì vyvì¹ena nejménì 15 dní pøede dnem konání shromá¾dìní. V pozvánce se uvede zejména datum, hodina, místo konání a program jednání shromá¾dìní. Dále se v pozvánce uvede, kde se mohou èlenové spoleèenství seznámit s podklady k nejdùle¾itìj¹ím bodùm jednání, pokud nejsou tyto podklady k pozvánce pøipojeny.

/9/  Jednání shromá¾dìní øídí pøedseda  (místopøedseda) výboru nebo povìøený èlen výboru, anebo povìøený vlastník; v pøípadì svolání shromá¾dìní svolavatelem podle odstavce 4 vìta druhá. V pøípadì svolání podle odstavce 6, øídí jednání shromá¾dìní èlen spoleèenství zmocnìný tímto svolavatelem.

/10/ Shromá¾dìní je schopné usná¹et se, jsou-li pøítomni èlenové spoleèenství, kteøí mají vìt¹inu hlasù. K pøijetí je zapotøebí tøíètvrtinové vìt¹iny hlasù v¹ech èlenù spoleèenství, pokud zákon nebo stanovy neurèují jinak.

/11/ Pøi hlasování je rozhodující velikost spoluvlastnických podílù èlenù spoleèenství na spoleèných èástech domu; èlenové spoleèenství, kteøí jsou spoluvlastníky jednotek, mají spoleènì jeden hlas.

/12/ Pøi rovnosti hlasù nebo nedosáhne-li se potøebné vìt¹iny nebo dohody, rozhodne na návrh kteréhokoliv èlena spoleèenství soud. Jde-li o dùle¾itou zále¾itost, mù¾e pøehlasovaný èlen spoleèenství po¾ádat soud, aby o ní rozhodl. Právo je nutno uplatnit u soudu do 6 mìsícù ode dne pøijetí rozhodnutí, jinak právo zanikne.

/13/  Tøíètvrtinové vìt¹iny hlasù v¹ech èlenù spoleèenství je zapotøebí k pøijetí usnesení o:

  1. schválení nebo zmìnì stanov,
  2. zmìnì prohlá¹ení vlastníka budovy podle § 4 zákona o vlastnictví bytù,
  3. uzavøení smlouvy o zástavním právu k jednotkám podle odstavce 3 písm.c),
  4. zpùsobu zúètování cen slu¾eb na jednotlivé vlastníky,
  5. rozdìlení zisku z hospodaøení spoleèenství.

/14/ K pøijetí usnesení o zmìnì úèelu u¾ívání stavby, o zmìnì stavby, jako¾ i o podstatných zmìnách týkajících se spoleèných èástí domu je zapotøebí souhlasu v¹ech èlenù spoleèenství.

/15/ Ke zvolení èlenù výboru nebo povìøeného vlastníka je zapotøebí souhlasu nadpolovièní vìt¹iny v¹ech èlenù spoleèenství.

/16/ Tvoøí-li spoleèenství pouze 3 èlenové, je zapotøebí k pøijetí usnesení shromá¾dìní v¾dy souhlasu v¹ech èlenù spoleèenství.

/17/ Z jednání shromá¾dìní se poøizuje zápis, za jeho¾ poøízení odpovídá svolavatel. Zápis musí obsahovat nezbytné údaje prokazující schopnost shromá¾dìní k jednání a usná¹ení, dále údaje o prùbìhu jednání, plné znìní pøijatých usnesení a výsledky voleb, pokud byly provádìny. Pøílohu zápisu tvoøí zejména listina pøítomných s jejich podpisy a písemné podklady, které byly pøedlo¾eny k jednotlivým projednávaným bodùm.

/18/ Zápis podepisuje pøedsedající a zapisovatel. Zápisy vèetnì písemných podkladù k jednání shromá¾dìní musí být uschovány u pøedsedy výboru nebo u povìøeného vlastníka.

/19/ Ustanovení odstavcù 17 a 18 se pøimìøenì pou¾ijí pro zápisy z jednání výboru a kontrolní komise.

Èl. VII
Výbor

/1/   Výbor je výkonným orgánem spoleèenství. Øídí a organizuje bì¾nou èinnost spoleèenství a rozhoduje ve vìcech spojených se správou domu a s pøedmìtem èinnosti spoleèenství s výjimkou tìch vìcí, které jsou podle zákona o vlastnictví bytù a tìchto stanov ve výluèné pùsobnosti shromá¾dìní, anebo si je shromá¾dìní k rozhodnutí vyhradilo.

/2/   Výbor je statutárním orgánem spoleèenství. Za svou èinnost odpovídá výbor shromá¾dìní. Za výbor jedná navenek jeho pøedseda. V dobì nepøítomnosti pøedsedy jej zastupuje místopøedseda. Jde-li o písemný právní úkon, který èiní výbor, musí být podepsán pøedsedou nebo v jeho zastoupení místopøedsedou a dal¹ím èlenem výboru. Podepisuje-li pøedseda spolu s místopøedsedou, je podpis místopøedsedy pova¾ován za podpis dal¹ího èlena výboru.

/3/   Èlenové výboru jsou voleni a odvoláváni shromá¾dìním. Pøedsedu a místopøedsedu volí výbor z øad svých èlenù a z funkce je odvolává.

/4/   Pøedseda výboru organizuje, svolává a øídí èinnost výboru, organizuje bì¾nou èinnost spoleèenství.

/5/   Výbor koná své schùze podle potøeby, nejménì v¹ak jednou za ètvrtletí.

/6/   Výbor je alespoò tøíèlenný. Ka¾dý èlen výboru má jeden hlas.

/7/   Výbor je schopen usná¹ení, je-li pøítomna nadpolovièní vìt¹ina hlasù. K pøijetí usnesení je zapotøebí nadpolovièní vìt¹iny hlasù pøítomných èlenù výboru. Po¾ádá-li o to èlen výboru, musí být do zápisu výslovnì uveden nesouhlas s pøijatým usnesením, popøípadì té¾ dùvody tohoto nesouhlasu.

/8/   Odpovìdnost èlena výboru za ¹kodu, kterou zpùsobil poru¹ením právní povinnosti pøi výkonu své funkce, se øídí ustanoveními obèanského zákoníku.

/9/   Výbor jako výkonný orgán spoleèenství zejména:

  1. zaji¹»uje zále¾itosti spoleèenství ve vìcech správy domu a pozemku a dal¹ích èinností spoleèenství podle zákona o vlastnictví bytù a tìchto stanov, pokud nejde o zále¾itosti, které jsou v pùsobnosti shromá¾dìní; zaji¹»uje plnìní usnesení shromá¾dìní a odpovídá mu za svou èinnost,
  2. rozhoduje o uzavírání smluv ve vìcech pøedmìtu èinnosti spoleèenství, zejména k zaji¹tìní oprav, poji¹tìní domu a zaji¹tìní dodávky slu¾eb spojených s u¾íváním jednotek,
  3. odpovídá za vedení úèetnictví a za sestavení úèetní uzávìrky a za pøedlo¾ení pøiznání k daním, pokud tato povinnost vyplývá z právních pøedpisù,
  4. pøipravuje podklady pro jednání shromá¾dìní, svolává shromá¾dìní, pøedkládá shromá¾dìní zprávu o hospodaøení spoleèenství, zprávu o správì domu a pozemku a o dal¹ích èinnostech spoleèenství, které obsahují zejména základní údaje o provedených a plánovaných opravách, údr¾bì a povinných revizí a vèetnì údajù o pou¾ití a stavu pøíspìvkù na správu domu a pozemku,
  5. pøedkládá k projednání a schválení úèetní závìrku a písemné materiály, které má shromá¾dìní projednat,
  6. zaji¹»uje øádné vedení písemností spoleèenství,
  7. sdìluje jednotlivým èlenùm spoleèenství podle usnesení shromá¾dìní vý¹i pøíspìvkù na náklady spojené se správou domu a pozemku a vý¹i záloh na úhradu slu¾by,
  8. zaji¹»uje vyúètování záloh na úhradu za slu¾by a vypoøádání nedoplatkù nebo pøeplatkù,
  9. zaji¹»uje vèasné plnìní závazkù spoleèenství vzniklých ze smluv a jiných závazkù a povinností vùèi tøetím osobám a vèasné uplatòovaní pohledávek spoleèenství.
  10. èiní opatøení k zaji¹tìní úhrady dluhù vlastníkù jednotek na pøíspìvcích na výdaje spojené se správou, údr¾bou a opravami spoleèných èástí domu, popø. domu jako celku a záloh na slu¾by,
  11. má právo vyzvat vlastníky jednotek, aby do doby ne¾ vlastník jednotky dlu¾ící zálohy na slu¾by své dluhy uhradí, slo¾ili na úèet spoleèenství zálohu na pokrytí tìchto dluhù, aby nedo¹lo k platební neschopnosti spoleèenství a dodávka slu¾eb nebyla pøeru¹ena.

/10/ Z jednání výboru se poøizuje zápis, který musí obsahovat :

  1. datum a místo konání,
  2. pøijatá usnesení,
  3. výsledky hlasování èlenù výboru,
  4. námitky èlenù výboru proti rozhodnutí výboru, kteøí po¾ádali o jejich zaprotokolování.

/11/ Èlen výboru odpovídá za ¹kodu, kterou zpùsobil poru¹ením své právní povinností. Odpovìdnosti se èlen výboru zprostí, proká¾e-li, ¾e ¹kodu nezavinil. Odpovìdnosti se èlen výboru té¾ zprostí tehdy, jestli¾e nesouhlasil s rozhodnutím výboru, z jeho¾ plnìní vznikla spoleèenství ¹koda a nechal si svùj nesouhlas zaprotokolovat v zápise o jednání výboru, které pøijalo pøedmìtné rozhodnutí.

/12/ Výbor jako statutární orgán spoleèenství zejména:

  1. v souladu se zákonem o vlastnictví bytù, s tìmito stanovami a usnesením shromá¾dìní èiní právní úkony jménem spoleèenství navenek ve vìcech pøedmìtu èinnosti, zejména té¾ uzavírání smluv,
  2. zaji¹»uje kontrolu kvality dodávek, slu¾eb a jiných plnìní podle uzavøených smluv a èiní dodavatelùm potøebná právní nebo jiná opatøení k odstranìní zji¹tìných nedostatkù nebo k náhradì vzniklé ¹kody,
  3. jménem spoleèenství vymáhá plnìní povinností ulo¾ených èlenùm spoleèenství,
  4. plní povinnosti podle zákona o vlastnictví bytù ve vztahu k rejstøíku spoleèenství vedenému pøíslu¹ným soudem urèeným zvlá¹tním pøedpisem k vedení obchodního rejstøíku.

Èl. VIII
Povìøený vlastník

 /1/   Povìøený vlastník plní funkci výkonného a statutárního orgánu spoleèenství.

/2/   Povìøený vlastník èiní právní úkony a podepisuje je jménem spoleèenství.

/3/   Povìøeného vlastníka volí shromá¾dìní stejným zpùsobem, jakým se volí výbor.

/4/   Povìøený vlastník vykonává pùsobnost a plní úkoly v rozsahu, v jakém jinak pøíslu¹í podle zákona o vlastnictví bytù a tìchto stanov.

/5/   Povìøený vlastník odpovídá za poru¹ení svých povinností shodnì jako èlen výboru.

Èl. IX
Kontrolní komise, revizor

/1/   Kontrolní komise je kontrolním orgánem spoleèenství, který je oprávnìn kontrolovat èinnost spoleèenství a projednávat stí¾nosti jeho èlenù na èinnosti spoleèenství nebo jeho orgánù. Kontrolní komise nebo její povìøený èlen je oprávnìn nahlí¾et do úèetních a jiných dokladù spoleèenství a vy¾adovat od výboru nebo povìøeného vlastníka potøebné informace pro svou kontrolní èinnost. Kontrolní komise odpovídá pouze shromá¾dìní a je nezávislá na ostatních orgánech spoleèenství.

/2/   Kontrolní komise je nejménì tøíèlenná a volí ji shromá¾dìní stejným zpùsobem, jakým se volí výbor. Ze svých èlenù volí kontrolní komise svého pøedsedu, který svolává a øídí jednání této komise.

/3/   Kontrolní komise v rámci své pùsobnosti zejména:

  1. kontroluje, zda spoleèenství a jeho orgány vyvíjejí èinnost v souladu se zákonem o vlastnictví bytù a s tìmito stanovami,
  2. vyjadøuje se k úèetní závìrce spoleèenství a ke zprávì výboru urèené k projednání na schùzi shromá¾dìní,
  3. podává shromá¾dìní zprávu o výsledcích své kontrolní èinnosti,
  4. mù¾e podat výboru nebo povìøenému vlastníkovi zprávu o nedostatcích zji¹tìných pøi své kontrolní èinnosti s návrhy na opatøení vèetnì termínù na jejich odstranìní,
  5. úèastní se prostøednictvím svého zástupce jednání výboru.

/4/   Ustanovení odstavce 1 a¾ 2 se pou¾ijí, rozhodne-li shromá¾dìní o zøízení kontrolní komise [èl. V odst. 1 písm. c)]. Ve spoleèenství s poètem èlenù ni¾¹ím ne¾ 10, mù¾e shromá¾dìní rozhodnout, ¾e se namísto kontrolní komise volí revizor. Revizor má pùsobnost kontrolní komise.

Èl. X
Jednání dal¹ích osob za spoleèenství

/1/   Shromá¾dìní mù¾e rozhodnout, ¾e urèité èinnosti bude pro spoleèenství vykonávat zamìstnanec (zamìstnanci) spoleèenství na základì pracovní smlouvy, dohody o pracovní èinnosti nebo dohody o provedení práce.

/2/   Pracovní zaøazení a vymezení právních úkonù, které je zamìstnanec oprávnìn èinit za spoleèenství v rámci pracovnìprávního vztahu podle odstavce 1, musí být schváleno shromá¾dìním.

/3/   Smlouva sjednaná podle odstavce 1 musí obsahovat pøesné vymezení oprávnìní zamìstnance k jednání za spoleèenství.

/4/   Pùsobnost podle odstavce 1 a 2 nebo její èást mù¾e shromá¾dìní svým usnesením svìøit výboru nebo povìøenému vlastníkovi.

Èl. XI
Zvlá¹tní zpùsob rozhodování ve spoleèenství

V pøípadech kdy je podle zákona o vlastnictví bytù potøebný souhlas v¹ech èlenù spoleèenství (§11 odst. 5 a § 13 odst.3), mù¾e být tento souhlas vyjádøen jednotlivými èleny spoleèenství také mimo schùzi shromá¾dìní písemnì na jedné listinì èi na více listinách, které obsahují oznaèené zále¾itosti, k ní¾ je souhlas vydáván, datum a podpisy èlenù spoleèenství.

Èást ètvrtá
Èlenství ve spoleèenství

Èl. XII
Vznik èlenství

/1/   Èleny spoleèenství se stávají fyzické i právnické osoby, které nabyly vlastnictví k jednotce v domì, pro který spoleèenství vzniklo. Jejich èlenství vzniká:

  1. dnem vzniku spoleèenství v pøípadech, kdy tyto osoby nabyly vlastnictví k jednotce nejpozdìji dnem vzniku spoleèenství,
  2. dnem nabytí vlastnictví k jednotce v pøípadech, kdy tyto osoby nabyly vlastnictví k jednotce po dni vzniku spoleèenství.

/2/   Spoleènými èleny spoleèenství jsou vlastníci jednotky nebo man¾elé, kteøí mají jednotku ve spoleèném jmìní man¾elù. Ze spoleèného èlenství jsou spoleèní èlenové oprávnìni a povinni spoleènì a nerozdílnì.

/3/   Spoluvlastníci jednotky jako spoleèní èlenové mají postavení vlastníka jednotky a mají právo na schùzi shromá¾dìní hlasovat jako jeden vlastník – èlen spoleèenství s váhou hlasu odpovídající spoluvlastnickému podílu na spoleèných èástech domu, pøièem¾ váha hlasu je nedìlitelná.

/4/   Seznam èlenù spoleèenství, jejich¾ èlenství vzniklo ke dni vzniku spoleèenství, tvoøí pøílohu tìchto stanov. Èleny spoleèenství, jejich¾ èlenství vznikne za trvání spoleèenství, zapí¹e spoleèenství do seznamu èlenù spoleèenství neprodlenì poté, kdy èlen spoleèenství oznámí prokazatelnì nabytí jednotky. V seznamu èlenù spoleèenství musí být u ka¾dého èlena spoleèenství uvedena vedle jména, pøíjmení, data narození a místa trvalého pobytu té¾ váha hlasu pøi hlasování na shromá¾dìní.

Èl. XIII
Práva a povinnosti èlena spoleèenství

/1/   Èlen spoleèenství má práva vlastníka jednotky a èlena spoleèenství uvedená v pøíslu¹ných ustanoveních zákona o vlastnictví bytù a tìchto stanov a má zejména právo:

  1. úèastnit se ve¹keré èinnosti spoleèenství zpùsobem a za podmínek stanovených zákonem o vlastnictví bytù a tìmito stanovami,
  2. úèastnit se jednání shromá¾dìní a hlasováním se podílet na jeho rozhodování,
  3. volit a být volen do orgánù spoleèenství,
  4. pøedkládat orgánùm spoleèenství návrhy a podnìty ke zlep¹ení èinnosti spoleèenství a k odstranìní nedostatkù v jejich èinnosti,
  5. obdr¾et vyúètování záloh na úhradu jednotlivých slu¾eb a vrácení pøípadných pøeplatkù,
  6. nahlí¾et do písemných podkladù pro jednání shromá¾dìní, do zápisù ze schùze shromá¾dìní, do smluv sjednaných spoleèenstvím a do podkladù, z nich¾ vychází urèení vý¹e jeho povinnosti podílet se na nákladech spojených se správou domu a pozemku a s dodávkou slu¾eb spojených s u¾íváním jednotky.

/2/   Èlen spoleèenství má práva a povinnosti vlastníka jednotky a èlena spoleèenství uvedená v pøíslu¹ných ustanoveních zákona o vlastnictví bytù a tìchto stanov, zejména má povinnost:

  1. dodr¾ovat tyto stanovy a plnit usnesení orgánù spoleèenství schválená v souladu se zákonem o vlastnictví bytù a tìmito stanovami,
  2. hradit stanovené pøíspìvky na správu domu a pozemku,
  3. hradit stanovené zálohy na úhradu za slu¾by a hradit nedoplatky vyplývající z vyúètování,
  4. øídit se pøi u¾ívání spoleèných èástí domu, pozemku a spoleèných zaøízení domu právními pøedpisy a pokyny výrobce nebo správce technického zaøízení,
  5. zdr¾et se jednání, jím¾ by zasahoval do práva ostatních èlenù spoleèenství; úpravy jednotky ve svém vlastnictví provádìt tak, aby neohro¾oval výkon vlastnického práva ostatních vlastníkù jednotek a v pøípadech, kde to stanoví zákon o vlastnictví bytù, provádìt úpravy jen se souhlasem v¹ech vlastníkù jednotek nebo na základì smlouvy o výstavbì uzavøené se v¹emi vlastníky jednotek v domì,
  6. odstranit na svùj náklad závady a po¹kození, které na jiných jednotkách nebo na spoleèných èástech domu zpùsobil sám nebo ti, kteøí s ním jednotku u¾ívají,
  7. umo¾nit instalaci a údr¾bu zaøízení pro mìøení tepla a vody v jednotce a odeèet namìøených hodnot,
  8. umo¾nit po pøedchozím vyzvání pøístup do jednotky, pokud to nezbytnì vy¾adují úpravy, provoz, opravy apod. ostatních jednotek nebo domu jako celku; nejde-li o havarijní èi obdobný stav, èiní výzvu písemnì výbor nebo povìøený vlastník,
  9. oznámit bez zbyteèného odkladu výboru nebo povìøenému vlastníkovi nabytí vlastnictví jednotky spolu s údaji potøebným pro zapsání do seznamu èlenù spoleèenství podle èl. XII odst. 4 a pro potøeby správy domu,
  10. oznamovat spoleèenství v¹echny skuteènosti rozhodné pro zúètování slu¾eb spojených s bydlením, zejména zmìny v poètu pøíslu¹níkù své domácnosti, domácnosti nájemce nebo podnájemce, pokud je zpùsob rozúètování cen slu¾eb nebo stanovení vý¹e pøíspìvkù na správu domu a pozemku závislé té¾ na poètu èlenù domácnosti, a to nejpozdìji do 30 dnù ode dne, kdy ke zmìnì do¹lo,
  11. pøedat výboru nebo povìøenému vlastníkovi ovìøenou projektovou dokumentaci v pøípadì, ¾e provádí zmìnu stavby.

Èl. XIV
Zánik èlenství ve spoleèenství

/1/   Èlenství ve spoleèenství zaniká:

  1. pøevodem nebo pøechodem vlastnictví jednotky,
  2. úmrtím èlena spoleèenství – fyzické osoby,
  3. zánikem èlena spoleèenství – právnické osoby bez právního nástupnictví,
  4. zánikem jednotky, jejím¾ vlastníkem je èlen spoleèenství,
  5. dal¹ím zpùsobem, pokud to stanoví zákon o vlastnictví bytù.

/2/   Spoleèné èlenství ve spoleèenství zaniká a mìní se na èlenství dnem, kdy se zapí¹e zmìna pøedchozího spoluvlastnictví jednotky na výluèné vlastnictví jediného èlena spoleèenství do katastru nemovitostí; tuto zmìnu je povinen èlen spoleèenství neprodlenì oznámit výboru spoleèenství.

Èást pátá
Hospodaøení spoleèenství

Èl. XV
Hospodaøení spoleèenství a zpùsob nakládání s jeho majetkem

/1/   Spoleèenství hospodaøí s finanèními prostøedky poskytovanými èleny spoleèenství na úhradu pøíspìvkù na správu domu a pozemku, dále s finanèními prostøedky poskytovanými èleny spoleèenství na úhrady za slu¾by spojené s u¾íváním jednotek a s dal¹ími finanèními prostøedky získanými v rámci èinnosti spoleèenství.

/2/   Uzavøe-li spoleèenství podle tìchto stanov smlouvu se správcem, je povinno smluvnì dojednat také povinnosti správce pøedkládat orgánùm spoleèenství ke schválení návrhy vý¹e pøíspìvkù na správu domu a pozemku a vý¹e záloh na úhradu za slu¾by placené èleny spoleèenství, návrhy na rozúètování cen slu¾eb a dal¹í návrhy, které podle zákona o vlastnictví bytù a podle tìchto stanov schvalují pøíslu¹né orgány spoleèenství. Ve smlouvì mù¾e spoleèenství povìøit správce té¾ zaji¹»ováním èinností uvedených v odstavci 1.

/3/   Nabude-li spoleèenství vìci, práva, jiné majetkové hodnoty, byty nebo nebytové prostory k úèelùm uvedeným v zákonì o vlastnictví bytù a v tìchto stanovách, je povinno s nimi hospodaøit pouze v souladu s vymezeným úèelem. Výbor nebo povìøený vlastník mù¾e v tìchto zále¾itostech èinit právní úkony pouze na základì usnesení shromá¾dìní, pokud v usnesení shromá¾dìní není stanoveno jinak.

/4/   Spoleèenství je povinno uplatòovat a vymáhat plnìní povinností ulo¾ených èlenùm spoleèenství k tomu pøíslu¹ným orgánem spoleèenství a plnìní závazkù tøetích osob vùèi spoleèenství. Výbor èi povìøený vlastník odpovídají za vèasné plnìní tìchto úkolù.

/5/   Èlenové spoleèenství jsou z právních úkonù týkajících se spoleèné vìci oprávnìni a povinni v pomìru odpovídajícím velikosti jejich spoluvlastnických podílù na spoleèných èástech domu.

/6/   Pøípadný zisk z hospodaøení spoleèenství mù¾e být rozdìlen mezi èleny spoleèenství po schválení úèetní závìrky na základì rozhodnutí spoleèenství, a to podle velikosti spoluvlastnických podílù èlenù spoleèenství na spoleèných èástech domu a pozemku. V daòových zále¾itostech se postupuje podle zvlá¹tních právních pøedpisù.

/7/   Èlenové spoleèenství ruèí za závazky spoleèenství v pomìru, který odpovídá velikosti spoluvlastnických podílù na spoleèných èástech domu.

Èl.  XVI
Úhrada nákladù spojených se správou domu a pozemku za úhradu za slu¾by

/1/   Pøíspìvky na správu domu a pozemku, dále zálohy na úhradu slu¾by, popøípadì dal¹í platby podle zvlá¹tního právního pøedpisu (napø. zákon è. 185/2001 Sb., o odpadech a o zmìnì nìkterých dal¹ích zákonù, ve znìní pozdìj¹ích pøedpisù) platí èlenové spoleèenství v èástkách a v termínech stanovených k tomu pøíslu¹ným orgánem spoleèenství na úèet spoleèenství, [èl. VI odst. 3 písm. f) a g)] nerozhodne-li shromá¾dìní o placení na úèet správce. Podíl vlastníka jednotky na správì domu a jeho povinnost v tomto rozsahu pøispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku se odvozuje z velikosti spoluvlastnického podílu, tedy podle podlahové plochy jednotky.

/2/   Vyúètování záloh na úhradu za slu¾by provádí výbor jedenkrát za zúètovací období, kterým je kalendáøní rok, nejpozdìji do 4 kalendáøních mìsícù po jeho skonèení; v souladu se stanoveným zpùsobem rozúètování [èl. VI odst.3 písm.h)]. Nedoplatek nebo pøeplatek vyplývající z vyúètování je splatný do 7 kalendáøních mìsícù po uplynutí zúètovacího období.

/3/   Zprávu o pou¾ití stavu pøíspìvkù na správu domu a pozemku pøedkládá výbor ke schválení shromá¾dìní spolu se zprávou o hospodaøení spoleèenství a s návrhem na schválení roèní úèetní závìrky. Nevyèerpaný zùstatek tìchto finanèních prostøedkù se pøevádí do následujícího roku.

Èl.  XVII
Závìreèná ustanovení

/1/   Spoleèenství zaniká v pøípadì zániku domu a v pøípadech uvedených v § 5 odst. 6 a 7 zákona o vlastnictví bytù.

/2/   Tyto stanovy byly pøijaty na schùzi spoleèenství  v Janovicích nad Úhlavou.

/3/   Tyto stanovy jsou platné i úèinné od okam¾iku jejich schválení schùzí spoleèenství dne 27.4.2006


| Autor: Schreier | Vydáno dne 28. 04. 2006 | 7190 přečtení | Počet komentářů: 408 | Přidat komentář | Informační e-mailVytisknout článek
Přihlášení

Uživatelské jméno:

Heslo:




Registrace nového čtenáře!

Ankety

Líbí se Vám návrh barevného řešení fasády domu?
Zobrazit návrh


Ano (192 hl.)
 
Ne (230 hl.)
 
Je mi to jedno (194 hl.)
 

Celkem hlasovalo: 616
Kalendář
<<  Květen  >>
PoÚtStČtSoNe
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31   

Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce. Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

Web site powered by phpRS PHP Scripting Language MySQL Apache Web Server